Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ-ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Ομιλία στην κοινότητα Αγίου Γεωργίου με θέμα «ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ-ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ», πραγματοποίησε ο Διοικητής της Αστυνομικού Τμήματος Αλεξάνδρειας κ. Ευθύμιος Σιδηρόπουλος.
Το κύριο μέρος της ομιλίας του ήταν το εξής:
«Σας ακούω πολλούς από εσάς να αυτοαποκαλείστε ΡΟΜ, στον πληθυντικό ΡΟΜΑ, που σημαίνει στην γλώσσα σας «άντρας» ή «σύζυγος».
Για το ελληνικό κράτος και για μένα προσωπικά είστε Έλληνες 100%, δυστυχώς ζείτε σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, παρά τις όποιες χορηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προγράμματα και κοινωνικά κονδύλια, σχέδια και δράσεις, οι οποίες τελικώς δεν τελεσφόρησαν προφανώς όπως θα έπρεπε.

Ασχέτως λοιπόν με την φυλετική καταγωγή του καθενός μας, ζούμε στον ίδιο χώρο και είμαστε όλοι Έλληνες πολίτες και η εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης προσώπων θα πρέπει να είναι δεδομένη. Κάποια μέρα σ’ έναν αστυνομικό έλεγχο μας αποκάλεσε κάποιος «είστε ρατσιστές», πάνω σ’ αυτό θα πούμε κάποιες κουβέντες.
Ρατσισμός είναι να θεωρούμε κάποια άλλη ομάδα ανθρώπων κατώτερη ή άξια περιφρόνησης, λόγω της φυλετικής ή της εθνικής της καταγωγής. Αναπτύσσεται ως δόγμα, ως αντίληψη, προκειμένου να αναγάγει μια ομάδα, να την προβάλλει δηλ. ως υπέρτερη των άλλων. Ο πιο συχνός ρατσισμός είναι κυρίως ο φυλετικός ρατσισμός. Γενικά ο ρατσισμός θεωρείται κάτι σαν φυλετική προκατάληψη. Σήμερα η λέξη ρατσισμός χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων εναντίων μιας άλλης ομάδας. Ο ρατσισμός θεωρείται παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου στην ισότητα. Πεποίθησή μου είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τον ίδιο πρόγονο, με αποτέλεσμα να έχουν τις ίδιες νοητικές και φυσιολογικές ικανότητες. Αίτια του ρατσισμού είναι συνήθως ένα μίγμα υπεροψίας και φόβου. Όταν αισθανόμαστε ότι η δική μας φυλή είναι ανώτερη και η άλλη φυλή με κατώτερα χαρακτηριστικά μας απειλεί. Το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων με προκατάληψη. Είμαι εδώ για να γνωριστούμε καλύτερα, η καλύτερη ισορροπία όταν είμαστε αντιμέτωποι με ανθρώπους είναι να αποδεχόμαστε την άλλη πλευρά, να προσέξουμε καλά τον άνθρωπο, να μην βριζόμαστε γιατί κατά βάθος όλοι έχουμε καλή καρδιά.
Σας μεταφέρω σήμερα εδώ το αίσθημα ανασφάλειας που υπάρχει σ’ όλη την πόλη μας. Αισθάνεται ο κόσμος ανυπεράσπιστος και ανίκανος να δράσει από πιθανές απειλές, οι οποίες συχνά είναι απρόβλεπτες, συνεπώς ο κόσμος φοβάται. Σας μεταφέρω την αίσθηση που έχω ως ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ότι ο λαός της Αλεξάνδρειας σας φοβάται, μετά δε και τα τελευταία γεγονότα η κατάσταση εκδηλώνεται έντονα, υπάρχει ένα είδος απόρριψης, υπάρχει μια ξενοφοβία. Ένας τέτοιος φόβος φίλοι μου παράγει τον ρατσισμό, δηλ. την πιο ακραία μορφή της ξενοφοβίας. Από συγκεκριμένες συμπεριφορές σε προσωπικό επίπεδο έχει στιγματιστεί όλη η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου. Αυτό αποτελεί μια ανησυχητική ένδειξη την οποία οφείλουμε να αναγνωρίσουμε. Υπήρξαν και στο παρελθόν παρόμοιες καταστάσεις αλλά έπρεπε το φαινόμενο βαθμιαία να υποχωρήσει, εμένα μου φαίνεται παρόλα αυτά ότι επιστρέφει και μας γυρίζει πολύ πίσω. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ζούμε σε μια ανοιχτή κοινωνία και η απόρριψη του άλλου ως κάτι διαφορετικό αντιμετωπίζεται εχθρικά. Δεν χρειάζονται υπερβολές, η ασφάλεια είναι δικαίωμα όλων και εγώ είμαι εδώ για να τονίσω πως είμαι εγγυητής στο αδύνατο τμήμα του πληθυσμού μας. Δηλώνω λοιπόν προς αυτήν την κατεύθυνση : όχι στην γκετοποίηση, ναι στην ομαλή ένταξη. Το μέλλον της κοινωνίας μας, το μέλλον των παιδιών σας είναι συνυφασμένο με το αίσθημα ασφάλειας. Φιλοσοφία μου και πολιτική μου απέναντί σας είναι : δεν είστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, πρέπει να ενταχθείτε στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να ευθυγραμμιστείτε αρμονικά με το υπόλοιπο κομμάτι της κοινωνίας. Όσο δεν εντάσσεστε αρμονικά στην κοινωνία, τόσο βαθαίνει η ανασφάλεια, δημιουργούνται ρήγματα στην συνοχή της κοινωνίας και περιθωριοποιείστε. Μην απομονώνεστε , εάν έχετε προοπτική, μην γκετοποιήστε, η αύξηση της εγκληματικότητας θα έχει ως συνέπεια την αποξένωσή σας. Ουσιαστικά οι συνέπειες θα είναι αρνητικές για όλους. Ιδιαίτερα η νέα γενιά θα αισθανθεί αποκομμένη, θα δημιουργηθεί ένα μίσος, θα είναι εύκολη λεία για εγκληματικότητα, κυκλώματα παράνομα κλπ. Αυτός που εντάσσεται στην κοινωνία δεν μπορεί να γίνει λεία παράνομων κυκλωμάτων. Δώστε μια υπεραξία στον εαυτό σας, μην αυτό-υποβαθμίζεστε με παράνομες ενέργειες. Έχετε την δική σας ταυτότητα, την δική σας κουλτούρα, εμπλουτίζεται την παράδοσή μας, είστε φορείς του πολιτισμού μας. Η πλήρης κοινωνική σας ένταξη μόνο με αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας μπορεί να επιταχυνθεί. Η κοινωνική ένταξη και η δημιουργία προϋποθέσεων συμβίωσης μεταξύ διαφορετικών και ισότιμων ανθρώπων αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο για το φόβο και την ανασφάλεια.
Κλείνοντας να σας επισημάνω ότι η ασφάλεια είναι δικαίωμα όλων, το οποίο πρέπει να είναι εγγυημένο, ιδίως στο πιο αδύναμο τμήμα του πληθυσμού. Δεν πρέπει, ωστόσο, να πέφτουμε στην δημαγωγία, καθιστώντας υπεύθυνες για τις δυσκολίες μας ολόκληρες ομάδες ανθρώπων. Πιστεύω ότι μέσα στην κοινότητά σας έχετε αξιόλογους ανθρώπους, τίμιους οικογενειάρχες. Κάνω έκκληση λοιπόν σ’ αυτό το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας σας, να απομονώσει αυτούς που κατά σύστημα σας υποβαθμίζουν με την παραβατική συμπεριφορά τους, προκαλούν ρατσιστικές συμπεριφορές σε βάρος σας, σας απομονώνουν από την υπόλοιπη κοινωνία της Αλεξάνδρειας. Έχετε δυναμική, έχετε προοπτική, είστε πολίτες με ιδιαίτερες ικανότητες, μην δημιουργείται τείχη με την υπόλοιπη κοινωνία, μην γκετοποιήστε, σκεφτείτε τα παιδιά σας, μην ζείτε αποκομμένοι από τον κοινωνικό ιστό. Βοηθήστε και βοηθηθείτε με αλλαγές συμπεριφοράς χτίζοντας μια καλύτερη σχέση, επενδύστε στο καλύτερο μέλλον των παιδιών σας, ωθώντας τις νέες γενιές να μην περιθωριοποιηθούν, αλλά να ενταχθούν αρμονικά στην κοινωνία».



ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Ευθύμιος

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Α.Τ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: