Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Η Ευρώπη των Περιφερειών και οι Περιφέρειες της Ευρώπης

Γράφει ο ΑΝΕΣΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ Φαρμακοποιός
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
 «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ»
ΜΑΡΚΟΣ  ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπ. Περιφερειάρχης Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ)
Είκοσι περίπου ήμερες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πλέον η ώρα να ανοίξουμε την συζήτηση για την πολιτική. Είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε σοβαρότερα από κάθε άλλη φορά το διακύβευμα και τη σημασία της ψήφου μας. Τώρα που ο καθένας από μας έχει βιώσει την λαίλαπα που βρήκε τη χωρά μας, βλέποντας τις τεράστιες ανατροπές που έχει φέρει σε προσωπικό, οικογενειακό άλλα και πολίτικο επίπεδο, είναι που πρέπει να ζυγίσουμε την ψήφο μας περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Είναι φανερό ότι τα περιθώρια για λάθη έχουν στενέψει απελπιστικά.
Από τον τίτλο του άρθρο υπροκύπτει η σχέση του κυρίως με τις περιφερειακές εκλογές που στην καθημερινή συζήτηση φαίνεται να περνούν σε δεύτερη μοίρα. Είναι όμως πράγματι έτσι?
Από την πράξη σύστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ευρώπη έχει χωριστεί σε περιφέρειες αυτοδύναμες με μια σχετική αυτονομία σε σχέση  με το κράτος-μέλος στο οποίο ανήκουν. 

Για τον σκοπό αυτό έχει συσταθεί και λειτούργει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Περιφερειών με δικό του προϋπολογισμό και λειτουργιά. Η αυτονομία αυτή έγκειται κυρίως στο βαθμό πρόσβασης των περιφερειών στα ευρωπαϊκά προγράμματα και στις αναπτυξιακές πολιτικές που εκπονούνται για την στήριξη των περισσότερο αδύναμων περιφερειών και όχι των αδύναμων κρατών. Έτσι ,για παράδειγμα μια φτωχή περιφέρεια της Ιταλίας μπορεί να έχει πολύ καλύτερη πρόσβαση σε ένα κοινοτικό πρόγραμμα από την δίκη μας περιφέρεια Αττικής που εμφανίζει υψηλότερο ΑΕΠ , παρόλο που η χωρά μας είναι φυσικά πολύ φτωχότερη από την Ιταλία. Αύτη η δυνατότητα είναι που δίνει στις περιφέρειες το πλεονέκτημα να κινούνται με την αυτονομία που ανέφερα πιο πάνω και ανεξάρτητα από το κεντρικό κράτος (υπουργεία κλπ). Αυτό είναι κατ έμενα τουλάχιστον, το σημείο κλειδί για την εφαρμογή μιας αποκεντρωμένης Διοίκησης, μιας πραγματικής αποκέντρωσης που είναι και το όνειρο μιας ολόκληρης γενιάς στελεχών της Αυτοδιοίκησης. Η Ευρώπη λοιπόν, μας δίνει τη δυνατότητα. Εμείς μπορούμε να την αδράξουμε και να κινηθούμε κατάλληλα μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς?
    Η μέχρι σήμερα εμπειρία, μας λέει πως μάλλον δεν θέλουμε και όχι ότι δεν μπορούμε. Και δεν θέλουμε γιατί οι αυτοδιοίκητοι  μας ηγέτες είναι είτε σε απολυτή εξάρτηση από την κεντρική διοίκηση είτε έχουν χάσει αυτό το ένα παιχνίδι εξουσίας που μαίνεται? Άλλα πάντως σίγουρα παίζεται μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Τα χρήματα θα μοιραστούν επομένως από τον τα δε υπουργό ακόμη και για την επιχορήγηση του πολιτιστικού συλλόγου ‘περά Παναγίας’ γιατί αυτός τα διαχειρίζεται και τα χρησιμοποιεί κατά βούληση για σκοπούς βεβαίως όχι πάντα αντικειμενικούς.
Έχουμε μπροστά μας μια νέα προγραμματική περίοδο. Το νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020 είναι μια μεγάλη πρόκληση για την χειμαζόμενη οικονομία μας. Ποιος θα το χειριστεί και που θα το κατευθύνει? Αν αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος όταν φτάσαμε να επιδοτούμε πχ φαρμακεία για να ανακαινιστούν (αναφέρω τα φαρμακεία γιατί είναι ο δικός μου τομέας δραστηριότητας άλλα φυσικά δεν είναι τα μόνα) και στραφούμε σε παραγωγικούς τομείς που θα φέρουν προϊόντα ανταγωνιστικά και εξαγώγιμα που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας έχει ελπίδα η χώρα. Αν συνεχίσουμε την μέχρι τώρα πορεία μας σαν να μην συμβαίνει τίποτα η νέα χρεοκοπία είναι μπροστά μας.

     Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και η δεύτερη σε ΑΕΠ περιφέρεια της χωράς μετά την περιφέρεια Αττικής. Τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα είναι τεραστία λήγω της γεωγραφικής θέσης που κατέχει καθώς συνορεύει με όλες σχεδόν τις βαλκανικές χώρες. Είναι όμως περισσότερο από εμφανής η αδυναμία της να εκμεταλλευτεί αυτή την πλεονεκτική της θέση και να την μετατρέψει σε πύλη ανάπτυξης προς όφελος των κάτοικων της. Οι άλλοτε πλούσιο ετερόνομοι της κατρακυλούν στις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ των νομών της χώρας και οι δείκτες ανεργίας αυξάνονται διαρκώς. Είναι ΤΩΡΑ που πρέπει αυτή η πορεία να αναστραφεί. Είναι ΤΩΡΑ που  απαιτείται να αναδεχθεί μια νέα εμπνευσμένη ηγεσία στο τιμόνι αυτής της μεγάλης Ευρωπαϊκής περιφέρειας που με την εξωστρέφεια που θα επιδείξει σε όλους τους τομείς δραστηριότητας (πολίτικο, οικονομικό, πολιτιστικό) και με απολυτή διαφάνεια και σεβασμό στο δημόσιο άλλα και κοινοτικό χρήμα να επαναφέρει την Κ. Μακεδονία στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: